Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ένα μικρό πάρτυ ονομαστικής εορτής!

Τα γενέθλια και κυρίως οι ονομαστικές εορτές είναι μέρες που όλοι οι φίλοι και οι συγγενείς θα έρθουν στο σπίτι να ευχηθούν. Η προσμονή για την μέρα του πάρτυ είναι έντονη και η απορία κάθε χρόνο η ίδια - “Τι θα ετοιμάσουμε για να τους προσφέρουμε? “Τι να φτιάξουμε που να ταιριάζει σε ολα τα γούστα και να 'ναι και πεντανόστημο?”; 
Έτσι λοιπόν και φέτος. Κυριακή ήταν η… μεγάλη μέρα!! Από την Τρίτη, λοιπόν, έπεσα σε περισυλλογή. Ποιο θα ‘ναι το μενού;;;
Σίγουρα πρέπει να ακολουθήσω τον σίγουρο δοκιμασμένο δρόμο αλλά να υπάρξει και η πινελιά του νέου και του διαφορετικού. Μετά από ώρες σκέψης, μετά από πολλά περιοδικά και βιβλία που κατέβηκαν από τα ράφια και διαβάστηκαν...ο κύβος ερρίφθη!  Έτοιμο το μενού:

Κέικ με σιρόπι κακάο
Πιτσάκια
Κέικ καρότου
Σκαντζόχοιρος (κορμός με μπισκότα)
Κουλουράκια με μαρμελάδα

Το Σαββατο φυσικά ήταν η μέρα που έγιναν τα ψώνια. Ζάχαρη, αλεύρι, γάλα, μπισκότα, κουβερτούρες, κασέρια, σφολιάτες και τόσα άλλα... Το ψυγείο γέμισε και ο πάγκος άδειασε για να υποδεχτεί ταψιά και ζύμες.
Την Κυριακή το πρωί καταστρώθηκε το σχέδιο. Πρώτα θα γινόταν ο σκαντζόχοιρος μια και έπρεπε να μπει για κάποιες ώρες στο ψυγείο. Καβουρντισμένα αμύγδαλα έγιναν τα φυσικά του όπλα, πράσινο χρωματισμένο ινδοκάρυδο έγινε το χορτάρι και στρογγυλά σοκολατάκια μετατράπηκαν σε λουλούδια. Φαντασία να υπάρχει…

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Γλυκά παξιμαδάκια

Ο υγιεινός τρόπος διατροφής έχει γίνει πια κανόνας. Η ευρυματικότητα είναι αξιομνημόνευτη και ξεπερνά τις προσδοκίες. Έτσι οι συνταγές είναι ιδιαίτερες και οι συνδυασμοί που γίνονταιι… ευφάνταστοι! Όλοι ψάχνουμε το διαφορετικό και σκαρφιζόμαστε νέες απολαύσεις. 
Έτσι και αυτά τα γλυκά παξιμαδάκια. Μυστικό τους η δημιουργικότητα και η διαφορετικότητα. Σπόροι, καρποί με μεγάλη διατροφική αξία και εσπεριδοειδή!! 
Κάν΄τε την και δε θα χάσετε. Μπορούν να σας συντροφέψουν στη δουλειά, στην βόλτα, στον απογευματινό σας καφέ ή στο τσάι σας, με μαρμελάδα ή μέλι!! Η επιλογή δική σας!!
Υλικά:
7-8 φλυτζ. αλεύρι  
1 φλυτζ. ζάχαρη (ή και λιγότερη αν θέλουμε)
1 φλυτζ. τριμμένα καρύδια, ηλιόσπορους, κολοκυθόσποορους, goji-berries
1 φλυτζ. ελαιόλαδο 
2 φλυτζ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κ. γλ. μπέικιν
1 κ. γλ. σόδα
5 κ. γλ. κονιάκ
1 κ. γλ. γλυκάνισος

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Βόλτα στην Πρέβεζα…

Χριστός ανέστη! Χρόνια πολλά σε όλους!!

Οι γιορτινές μέρες μας έφεραν κοντά στους αγαπημένους μας. Η Μεγάλη Εβδομάδα μας οδήγησε στις εκκλησίες και τελικά Μεγάλο Σάββατο βράδυ γιορτάσαμε μεγαλειωδώς την Ανάσταση. Αβγά, ψητά και σαλάτες είχαν την τιμητική τους!  
Εμάς η Κυριακή του Πάσχα μας επιφύλασσε ένα μικρό ταξιδάκι στην Πρέβεζα, μια πόλη 20.000 κατοίκων η οποία ιδρύθηκε μετά την παρακμή της αρχαίας Νικόπολης. Αρχικά ήταν ενα ψαροχώρι το οποίο γνώρισε πολλούς δυνάστες - τουρκοκρατία, ενετοκρατία, γαλλοκρατία και ξανά τουρκοκρατία. Όλα αυτά ως το 1912…
Οι δρόμοι κοντά στο λιμάνι είναι στενοί και πλακόστροτοι. Τα δέντρα και τα λουλούδια αγκαλιάζουν τα σπίτια. Η Παλιά Πόλη, με τα σπίτια του 19ου και 20ου αιώνα, συνδυάζοντας στοιχεία ηπειρώτικης και οθωμανικής αρχιτεκτονικής με χαρακτηριστικά μπαρόκ των Ιόνιων νησιών καθώς και νεοκλασικά, δίνει μια ζωντανή εικόνα της Παριζιάνικης κοινωνίας εκείνης της εποχής.
Το κάθε στενό επιφυλάσσει στον επισκέπτη κάτι ξεχωριστό…