Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Η τούρτα έχει τη δική της...ιστορία!

Ειναι συνήθως στρογγυλές, δίχρωμες και διώροφες. Συνοδεύουν γενέθλια (πάντα!), ίσως και ονομαστικές γιορτές ή σημαντικές προσωπικές στιγμές. Είναι κλασικές, είναι εορταστικές και πολύ πολύ αγαπημένες!! 

Ψάχνοντας, λοιπόν, στο διαδίκτυο βρήκα μια πολύ ωραία συνταγή για παντεσπάνι... 
Το παντεσπάνι ειναι το βασικό τους συστατικό, το δομικό υλικό της τούρτας. Η λέξη παντεσπάνι προέρχεται από την ιταλική λέξη ‘’Pane di Spagna’’ που σημαίνει ψωμί της Ισπανίας ενώ ανάλογα με το τύπο τους ονομάζονται Ζενούζ-μπισκουι κ.λ.π. Είναι μια ζύμη πολύ αφράτη με λεπτή κυψέλωση και πολύ ικανοποιητική ελαστικότητα. Αφού ψηθεί και κρυώσει  χρησιμοποιείται σε τούρτες και πάστες, αφού κοπεί σε λεπτές φέτες. Συνήθως το σιροπιάζουμε ελαφρά αλλά σε μικρές παρασκευές δεν κρίνεται αναγκαίο. Σκοπός του παντεσπανιού είναι να δέσει τα επιμέρους συστατικά του γλυκού μεταξύ τους και συμβάλει στη σταθερότητα της δομής του. Προσθέτει γεύση και σώμα στο γλυκό και δείχνει μαζί με τα αλλά συστατικά του γλυκού σε αυτόν που το δοκιμάζει όμορφες χρωματικές αλλαγές όταν αυτό κοπεί.
Σίγουρα όλοι ξέρουμε τη γνωστή πλέον δήλωση που προέτρεπε τους φτωχούς της Γαλλίας να φάνε παντεσπάνι, αφού δεν είχαν ψωμί. Φράση που έχει αποδοθεί στη Βασίλισσα της Γαλλίας και σύζυγο του Λουδοβίκου 16ου, Μαρία Αντουανέτα.... 
Οι ιστορικοί όμως ισχυρίζονται ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο η δήλωση να ανήκει πράγματι σε εκείνη, καθώς γράφτηκε για πρώτη φορά το 1765, στο βιβλίο του Ζαν Ζακ Ρουσώ, «Απολογίες». Η Μαρία Αντουανέτα γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1755, που σημαίνει ότι όταν έγραψε ο Ρουσώ το βιβλίο, η μελλόντικη βασίλισσα ήταν μόλις εννέα ετών και δεν είχε επισκεφτεί ούτε μία φορά τη Γαλλία. 
Ο πρώτος που κατηγόρησε τη Μαρία Αντουανέτα για την παραπάνω δήλωση, ήταν ο δημοσιογράφος Αλφόνς Καρ, τον Μάρτιο του 1843. Η φήμη επικράτησε εύκολα, εξαιτίας του μίσους που έτρεφε ο πεινασμένος λαός της Γαλλίας για τη σπάταλη βασίλισσα. 
Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η έκφραση ήταν δημιούργημα της φαντασίας του Ρουσώ. Άλλοι πιστεύουν ότι η δήλωση ανήκει στην Μαρία Τερέζα, τη σύζυγο του Βασιλιά Λουδοβίκου 14ου, που έζησε έναν αιώνα πριν από τη Γαλλική Επανάσταση. Παρόμοια έκφραση υπάρχει και στην κινέζικη παράδοση, η οποία αποδίδεται στον Αυτοκράτορα Χούι. Έζησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα και όταν του είπαν ότι ο λαός δεν είχε ρύζι να φάει, ο αυτοκράτορας απάντησε: «Γιατί δεν τρώνε κρέας;» 

Έτσι λοιπόν μετα απο αυτές τις αναζητήσεις αποφάσισα να κάνω επιτέλους την πρώτη μου τούρτα με ένα πολυ ιδιαίτερο παντεσπάνι!! Μπέρδεψα 3 συνταγες και ιδού το αποτέλεσμα.
Παντεσπάνι με κακάο, κρέμα ζαχαροπλαστικης στη μέση και από πάνω κλασική αφράτη σαντιγύ (για την προέλευση της σαντιγύ... με άλλη ευκαιρία...!!).
Για το παντεσπάνι
1 φλυτζάνα κακάο
2 φλυτζάνες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 φλυτζάνα ζάχαρη

2 κ.γ.σόδα
1 κ.γ.μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
2 αυγά
1 φλυτζάνα αριάνι με μια κουταλιά λευκό ξύδι (αφήστε το για 5 λεπτά!)
1 φλυτζάνα ζεστό νερό
1/2 φλυτζάνα λιωμένο ΒΙΤΑΜ
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

2 1/2 φλυτζάνες γάλα
1 φλυτζάνα ζάχαρη
6 κ. σ. αλεύρι
2 κ. σ. corn flour
1 κ. σ. βιτάμ (πλακάκι)
2 κρόκους (στο τέλος)
Για την επικάλυψη 
1 μόρφατ
1 φλυτζάνα άχνη
1 βανίλια 


Φτιάχνουμε πρώτα το παντεσπάνι. Χτυπάμε στο μίξερ ζάχαρη και βιτάμ και σιγά σιγά προσθέτουμε εναλλάξ υγρό υλικό και στερεό. Το μείγμα θα είναι κάπως υγρό. Το βαζουμε σε ταψάκι στρόγγυλο και ψήνουμε στους 190 βαθμούς C για 40 λεπτά. Αφού κρυώσει το κόβουμε σε 2 μέρη. Στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 1 1/2 φλυτζάνα γάλα και τη ζάχαρη. Στην 1 φλυτζάνα γάλα που κρατήσαμε ανακατεύουμε το corn flour και το αλεύρι πολύ καλά, ώστε να μην έχει σβόλους.  Το ρίχνουμε και αυτό στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχει βελούδινη υφή. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος. Έπειτα προσθέτουμε το βιτάμ. Το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να κρυώσει και στη συνέχεια βάζουμε μια μικρή ποσότητα από την κρέμα μας μέσα στο σκεύος που κρατήσαμε τους κρόκους με προσοχή (πρέπει να είναι κρύα η κρέμα!!!) Και ανακατεύουμε και πάλι...
Και τέλος χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά τα υλικά της σαντιγύ...
Και μετά έρχεται η δημιουργική φάση!! Βάζουμε μία στρώση κρέμας μεταξύ των δύο παντεσπανιών και από πάνω τη σαντυγύ. Και διακοσμούμε όπως θέλουμε!!!
Και εις ανώτερα λοιπόν. 

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Books… Books… Books…

Τα βιβλία είναι η καθημερινότητα μου...! Λόγω επαγγέλματος φυσικά αλλά...το επάγγελμα που επιλέγουμε να υπηρετήσουμε είναι ανάλογο των κλίσεων και των ενδιαφερόντων μας..
Έτσι, λοιπόν, πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου με ένα βιβλίο στα χέρια. Από τα πρώτα βιβλία που διάβασα ήταν αυτό την Ζωρζ Σαρή "Τα στενά παπούτσια"... Μυήθηκα, ταξίδεψα, ονειροπόλησα, ταυτίστηκα... Ακολούθησαν πολλά βιβλία της ιδίας αλλα και άλλων.. Κάποτε διάβαζα μετά μανίας "Τα πέντε λαγωνικά" - από τα πιο αθώα μυθιστορήματα μυστηρίου ... 
Στην εφηβεία μεταπήδησα σε βιβλία σχετικά με ζητήματα που απασχολούσαν τους εφήβους... "Η εποχή των υακίνθων" ήταν το αγαπημένο μου που με συντρόφευε νοερά για καιρό..  Όπως και η "Γεύση πικραμύγδαλο". Αλλα και το "Μέσα στις φλόγες" της Δ. Σωτηρίου που είχε ως ιστορικό υπόβαθρο την μικρασιατική καταστροφή και την μετέπειτα αναγκαστική προσφυγιά.
Τα καλοκαίρια μεγαλώνοντας τα περνούσαμε οικογενειακώς σε ενα παραθαλάσσιο χωριό για πολλά χρόνια. Ένας μήνας διακοπών ήταν ένας μήνας αναγνωσης βιλίων. Η μαμά μου - η πρώτη διδάξασα - μεταξυ ρούχων και παιχνιδιών προσέθετε και βιβλία. Για εκείνη και για μένα [Α! Και σταυρόλεξα φυσικά...άλλη αγάπη κι αυτή!]. "Μαρα, η χριστιανη σουλτάνα", "Ούτε το όνομα μου" , "Η μπόρα", "Η μεγάλη χίμαιρα" και τόσα άλλα... Ξενόπουλος, Παπαδάκη, Καπάνταη.. 

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Όταν το παρελθόν...συγκινεί ευχάριστα!

Τους υδροχόους λένε ότι τους χαρακτηρίζει το αλτρουιστικό πνεύμα. Πάντα θέλουν να βοηθούν τους συνανθρώπους τους... 
5 Ιουνίου είναι η παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος. Σε μια προσπαθεια λοιπόν να στηρίξω την ανακύκλωση  του χορευτικού ομίλου της πόλης έκανα φύλλο και φτερό δύο αποθήκες και ένα πατάρι.
'Ολα μου τα σχολικά χρόνια ήταν στοιβαγμένα σε κούτες και σακούλες αλλά και κάτω από πολύ σκόνη!! Χρειάστηκα 3 ώρες για να γεμίσω 9 τεράστιες σακούλες με βιβλία παλιά - ακόμα και βιβλία της μαμάς μου όταν πήγαινε στο Δημοτικο!!! Φυσικά κράτησα και αρκετά ως ενθύμιο... 
Και κάπως έτσι εντόπισα δύο παλιές αλλά τόσο αγαπημένες συλλογές μου. Χαρτοπετσέτες και κόλλες - αυτές τις αρωματισμένες και ρομαντικές λεπτές κόλλες αλληλογραφίας ή όπως αλλιώς το λένε... Πωπωωωω...! Χρονια πίσω!! Ειδικά οι κόλλες... Η μυρωδιά παραμένει ίδια. Όλως παραδόξως δεν έφυγε! Φάκελοι με παραστάσεις (ασορτί με τις κόλλες), σκληρά εξώφυλλα, μικρά χαρτάκια με παραστάσεις ξαφνικα ξεπήδησαν από το κιβώτιο... και με ταξίδεψαν στην δεκαετία του '90. Τότε που με τις φίλες μου αντάλλασσαμε τις κόλλες... Σου δίνω αυτη.. Δώσε μου εκείνη... Όχι; Ε τότε σου δίνω και κάτι ακόμα... Πόσες διαπραγματεύσεις και επιχειρήματα για να αποκτήσω την πολυπόθητη κόλλα αλληλογραφίας.
Η συλλογή μου αποτελείται απο 18 εξώφυλλα, 41 κόλλες αλληλογραφίας, 36 κόλλες με τον φάκελο τους και 52 μικρά χαρτάκια. Πόση υπερηφάνια!!!
Πωπωωω αναμνήσεις!!