Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Η πρώτη ταξιδιωτική ανάρτηση…εις την Πόλιν

Νέα Ρώμη, Βασιλεύουσα, Επτάλοφος, Κωνσταντινούπολη, Ινστανμπούλ… Μια πόλη με πολλά ονόματα, πολλούς κατακτητές, “επίδοξους μνηστήρες” και σίγουρα με πολύ μεγάλη ιστορία. 
Ο Κωνσταντίνος Α’ την εγκαινίασε το 330 και από τότε ξεκίνησε μια λαμπρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα είναι πολλά και επιβλητικά. Δικαίως η Αγιά - Σοφιά είναι το λαμπρότερο οικοδόμημα της πόλης.  Ο ναός κτισμέμος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο, έχει σχήμα - περίπου - κύβου. Ο εντυπωσικότατος τρούλος είναι αντικείμενο θαυμασμού από επισκέπτες και επιστήμονες μια και δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται. Τα 40 παράθυρά του κατακλίζουν την εκκλησία με φως και έτσι ο τρούλος είναι “σα να κρεμόταν από τον ουρανό με μια χρυσή αλυσίδα” (Προκόπιος, συγγρ. 6ου αι. μ.Χ.). Παρόλες τις καταστροφές - φυσικές και μη - ο ναος στέκει αγέρωχος εδώ και περισσότερα από 1650 χρόνια προκαλώντας δέος.
Το μπλε τζαμί (Sultanahmet Camii) χτισμένο στις αρχές του 17ου αι. οφείλει την ονομασία του στα πάνω από 20.000 μπλε πλακίδια Ιζνίκ που κοσμούν τους εσωτερικούς του τοίχους.Την εποχή του, μάλιστα, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις λόγω των 6 μιναρέδων του, κάτι που υπήρχε μόνο στο τζαμί του Μωάμεθ στη Μέκκα. Το πρόβλημα λύθηκε, όταν ο αρχιτέκτονάς του χρηματοδότησε την οικοδόμηση ενός επιπλέον μιναρέ στη Μέκκα!
Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά συμπλέγματα οθωμανικών παλατιών το Topkapı. Υπήρξε το ανάκτορο του Μωάμεθ ως το 1481 και για τους επόμενους 4 αιώνες η κατοικία των σουλτάνων. Ο ιερότερος θησαυρός του παλατιού είναι ο περίφημος Μανδύας του Προφήτη Μωάμεθ, που φυλάσσεται μέσα σε χρυσή θήκη. 

Ό,τι υπάρχει όμως πάνω στους δρόμους της πόλης, υπάρχει και κάτω από αυτήν και μάλιστα πιο εντυπωσικαό και χαοτικό. Μια και είναι χτισμένη σε 7 λόφους, οι μεγάλες κοιλότητες έχουν καλυφθεί με νερό. Μεγάλοι και ψιλοί πάσσαλοι ορθόνωνταν και επάνω τους για 6 χρόνια χτιζόταν η πόλη. Η Βασιλική Κινστέρνα κατασκευάστηκε από τον Κωνσταντίνο και επεκτάθηκε επί Ιουστινιανού, με σκοπό να υδροδοτείται η πόλη σε περίπτωση πολιορκίας. Έχει μήκος 140 μέτρα και πλάτος 70, ενώ η στέγη της στηρίζεται σε 336 κίονες, όπου ο καθένας έχει στην κορυφή του ένα περίτεχνο κιονόκρανο και στηρίζονται σε βάσεις που φέρουν την κεφαλή της Μέδουσας. 
Το παλάτι Dolmabahçe (= γεμισμένος κήπος) διαθέτει 285 δωμάτια και κατασκευάστηκε από το 1843 έως το 1856 ως κατοικία κάποιων εκ των τελευταίων Οθωμανών σουλτάνων, καταλαμβάνοντας μια έκταση 110.000 τετραγωνικών μέτρων. Εδώ πέθανε ο Κεμάλ Ατατούρκ στις 10 Νοεμβρίου του 1938 στις 9.05 π.μ. και όλα τα ρολόγια του παλατιού έχουν σταματήσει στην ώρα του θανάτου του! Ανεκτίμητης αξίας αντικείμενο του ανακτόρου είναι ο βαρύτιμος πολυέλαιος στην αίθουσα του θρόνου, ο μεγαλύτερος του κόσμου, ο οποίος ζυγίζει 4,5 τόνους και ήταν δώρο της βασίλισσας Βικτωρίας.
Yeni Camii… Η κατασκευή του διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα Στο εξωτερικό του υπάρχουν 66 τρούλοι σε διάφορα μεγέθη, τοποθετημένοι σε μια πυραμιδική διάταξη.
Το Kapalıçarşi είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλιότερες κλειστές αγορές στον κόσμο. Είναι ένα περίπλοκο συγκρότημα που καλύπτει 60 δρόμους και στεγάζει περισσότερα από 3000 καταστήματα!!!
Πέρα απο αυτά όμως η Κωνσταντινούπολη φημίζεται και για τα υπέροχα φαγητά της. Μελιτζάνες, τυριά, ντολμαδάκια, manti, lahmacun, hamsi, Çiğ Köfte, θαλασσινά, αλλαντικά και τόσες άλλες λιχουδιές… Για μας δεν είναι πρωτάκουστα βέβαια αλλά η γεύση τους ξεπερνάει τις προσδοκίες! 
Και φυσικά… ο μπακλαβάς…υπέρλεπτα φύλλα αλευροζύμης γεμάτα με τριμμένα καρύδια και σιρόπι ή μέλι. Η λέξη μπακλαβάς προέρχεται πιθανόν από τη μογγολική ρίζα baγla- που σημαίνει ‘τυλίγω’ με την Τουρκική κατάληξη -v. Όπως και να χει πρέπει να τον δοκιμάσουμε σκέτο ή με παγωτό ή κρέμα.. Μαζί πάντα με τσάι, μια και οι Τούρκοι έχουν παράδοση σε αυτό. 
Ελπίζω να σας άνοιξα την όρεξη και να έκανα την Κωνσταντινούπολη έναν από τους επόμενους προορισμούς… ε?

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Υπέροχο το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη...
Ελπίζω κάποτε να καταφέρω να κάνω αυτό το ταξίδι, πράξη!

Δόμνα είπε...

Μας ταξίδεψες πραγματικά στην Κωνσταντινούπολη!! Μπράβο σου!!!

Unknown είπε...

εξαιρετική ανάρτηση....ελπίζω η επόμενη να περιλαμβάνει και εισιτήρια για την πραγμάτωση του ταξιδιού.....δε θα σχολιάσω τις εικόνες......παρά μόνο την τελευταία αριστερά......!!!!!μας άνοιξες ποικιλοτρόπως την όρεξη.....

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιο σας...