Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Πασχαλινά έθιμα & χειροποίητες λαμπάδες

Πλησιάζει ο καιρός για να γιορτάσουμε το Πάσχα!! Δυό εβδομάδες έμειναν! Όλοι μας σιγά - σιγά ετοιμαζόμαστε για τα έθιμα των ημερών… Να ακούσουμε (ή και να πούμε) τα κάλαντα του Λαζάρου, να βάψουμε κόκκινα αυγα, να πάρουμε λαμπάδες στα βαφτιστήρια μας, να ετοιμάσουμε τα υπέροχα τσουρέκια (!!!) και την Κυριακή του Πάσχα να…σουβλίσουμε και ναφάμε την παραδοσιακή μαγειρίτσα. 
Όλα αυτά τα έθιμα έχουν πολύ μεγάλη παράδοση καθώς και συμβολισμό. 
Τα αυγά γενικά συμβολίζουν τη γονιμότητα και τη δημιουργία, την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης. Το κόκκινο χρώμα, όμως, συμβολίζει το αίμα του Χριστού όταν σταυρώθηκε. Είναι πολλοί που μένουν πιστοί στο κόκκινο χρώμακαι άλλοι που προτιμούν να χρησιμοποιήσουν τις χρωματιστές κλωστές. Όπως και να ‘χει το πρώτο αυγό που βάφεται, «Το Αυγό της Παναγίας», φυλάσσεται στο εικονοστάσι για 1 χρόνο, πιστεύοντας πως αυτό το αυγό βοηθάει στο ξεμάτιασμα ή στο να εξορκιστεί το κακό. Την επόμενη χρονιά το έθαβαν στα χωράφια ή (όπως η γιαγιά μου) στην γλάστρα. 

Ένα άλλο έθιμο είναι το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών. Σύμφωνα με την παράδοση το αυγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον οποίο βγήκε ο Χριστός.
Η πασχαλινή λαμπάδα είναι ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Εκκλησία. Αφορούσε στο βάπτισμα των νέων μελών της, το οποίο τελούνταν τη νύχτα της Ανάστασης. Το έθιμο κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όριζε ότι οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν πάντα Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα, μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας.Στο πνεύμα κατάνυξης και υποδοχής των νέων μελών, η λαμπάδα είχε διττή σημασία: συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού, που θα φώτιζε πλέον την ψυχή του νεοφώτιστου, αλλά και τον ήλιο της Άνοιξης. Επιπλέον, η λαμπάδα ήταν το σύμβολο του φωτός, που έφερε ο Χριστός, νικώντας το θάνατο (και κατ’ επέκταση το σκοτάδι) με την Ανάστασή του.

Η Δόμνα, λοιπόν, έβαλε πάλι όλη της την τέχνη και διακόσμησε ιδιαίτερα και όμορφα τις πασχαλινές της λαμπάδες. Διάφορες τεχνοτροπίες, χρώματα, κορδέλες…Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μέσω e-mail (όλες διατίθενται προς πώληση). 
Και για να σας εξάψω την φαντασία…σε λίγες μέρες θα δείτε πασχαλινά αυγά πολύ διαφορετικά και ιδιαίτερα… Εις το επανιδείν!!

1 σχόλια:

Unknown είπε...

συγχαρητήρια στη Δόμνα είναι τέλειες.....και η ιδέα της μαγειρίτσας Βικτ.....και πάλι μας άνοιξες την όρεξη.!!!

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιο σας...