Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Καλώς όρισες άνοιξη!!

Ήλιος, γαλανός ουρανός, απαλό αεράκι…κι όλες οι αισθήσεις έτοιμες να υποδεχτούν την ομορφότερη εποχή του χρόνου!! 
Η άνοιξη πήρε το όνομά της από μια σπάνια λέξη της αρχαίας ελληνικής, την “άνοιξιν”, η οποία με τη σειρά της ετυμολογείται από το ρήμα “ανοίγνυμι” ή “ανοίγω”. Βέβαια η αρχική ονομασία της εποχής ήταν “έαρ”, όμως με το πέρασμα των χρόνων και κυρίως κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα επικράτησε η λέξη άνοιξη . Μια λέξη που εκ πρώτης όψεως δηλώνει το “άνοιγμα” του καιρού μετά από έναν μουντό και κρύο χειμώνα. Τότε, λοιπόν, έρχεται χαρούμενη και φωτεινή η άνοιξη. Όλη η πλάση είναι ευδιάθετη και ζωηρή, από το πιο μικρό πλασματάκι ως το πιο μεγάλο, από το πιο μικρό λουλουδάκι ως το πελώριο δέντρο.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Τα μικρά μου cupcakes

Είναι μικρά και στρογγυλά. Μπορεί να είναι με κακάο ή χωρίς. Μπορεί να έχουν γλάσο βανίλιας ή κουβερτούρας. Τα cupcakes είναι από τα γλυκά που ενθουσιάζομαι να φτιάχνω και να διακοσμώ! Πολύ συχνά συνοδεύουν τις ξεχωριστές μας στιγμές - γενέθλια, γιορτές και συνεστιάσεις. Και φυσικά δε μένει ούτε ψιχουλάκι! 
Η συνταγή για το κέικ είναι απλή. Από πάνω, όμως, μπορούμε να διακοσμήσουμε με όόόό,τι θέλουμε ανάλογα με την περίσταση και την διάθεσή μας. Έχω δοκιμάσει επικάλυψη κουβερτούρας, σοκολάτας, γλάσο βανίλιας (με βασικό συστατικό το γνωστό μας…υποβρύχιο). Και η τελευταία πινελιά: ζαχαρόπαστα, χρωματιστές τρούφες, κας-κας, m&m’s, ινδοκάρυδο …
Υλικά για τo κέικ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλυτζ. ζάχαρη
1 φλυτζ. βούτυρο
3/4 φλυτζ. γάλα
4 αβγά
1 βανίλια
1 φλυτζ. τρούφα σοκολάτας (προαιρετικά)
κακάο (προαιρετικά)

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Σιμιγδαλένιος χαλβάς - παραδοσιακός κι απλός

Ο καιρός σήμερα μουντός αλλά πιο φωτεινός. Η βροχή σταμάτησε, οι άνθρωποι αναθάρρησαν και βγήκαν για τις πρωινές υποχρεώσεις. Οι δρόμοι βέβαια ακόμα είναι υγροί από την βροχή των προηγούμενων  ημερών. Οι ηλιαχτίδες ξεπροβάλουν δειλά όμως τα σύννεφα παραμονεύουν. 
Η ατμόσφαιρα λοιπόν σχεδόν επιβάλει ένα ζεστο ρόφημα - σοκολάτα, τσάι, καφέ. Αλλά σκέτο δεν έχει αξία. Ένα γλυκάκι… είναι ό,τι πρέπει! Απλό, παραδοσιακό με μακρόχρονη ιστορία αλλά και με ιδιαίτερη γεύση. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι μια συνήθεια της σαρακοστής. Τα υλικά του είναι απλά αλλά ικανά για να δώσουν ένα γευστικότατο ελαφρύ γλυκό! 
Υλικά
1 φλυτζ. καλαμποκέλαιο
2 φλυτζ. σιμιγδάλι χοντρό
3 φλυτζ. ζάχαρη
4 φλυτζ. νερό